Gisteren schreef ik over hoe we graag oud zouden worden.
Het onderdeel gisteren ging over het stuk bewegen en sporten.
Het zal jullie niet ontgaan zijn dat wij daar veel mee bezig zijn.
Het heeft namelijk niet alleen veel lichamelijke om ook veel psychische voordelen om veel te bewegen en te sporten.
Er is nog een bijkomend voordeel van meer bewegen en sporten. Dat is namelijk je voeding.
Als je meer gaat bewegen en sporten ga je meer verbruiken. Ikzelf zit rond de 3500-4500 cal per dag. En in de zomer wat meer.
Als je actiever word is het belangrijk dat wat je in je lichaam stopt voldoende voeding geeft om dat actieve vol te houden. Als je dat niet doet dan is binnen een paar maanden je energie op.
Wat ik lastig vind van voeding is dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Ik denk dat er op bijna geen enkel vlak zoveel onderzoeken zijn die elkaar weer tegen spreken.
En voeding gaat vaak weer gepaard met hypes. Vroeger was boter slecht en margarine goed. Toen was het weer het de Atkins, Keto, koolhydraat arm, vegetarisch, vegan, flexitariër, raw food, bio enz enz.
Allemaal bevestigen ze hun visie met een onderzoek.
En elk onderzoek zegt dat ze gelijk hebben alleen spreken de verschillende onderzoeken elkaar dus altijd weer tegen 🤐
En dan is het natuurlijk ook nog maatwerk. Iemand die niet sport en een kantoorbaan heeft heeft natuurlijk hele andere voeding nodig dan iemand die de hele dag loopt te sjouwen in de bouw.
Iemand van 70 kg die marathons rent heeft ook weer wat anders nodig dan iemand die de sterkste man wilt worden.
En voeding is ook nog eens heel erg belangrijk voor je brein en het kan ook nog eens je stemming beïnvloeden.
Dus de grote puzzel is altijd hoe merk ik dat ik goed zit met mijn voeding.
Hieronder een aantal punten om op te letten:
Er zijn verschillende manieren om te beoordelen of je goed zit met je voeding. Hier zijn enkele indicatoren die kunnen helpen bij het bepalen of je een gezond voedingspatroon volgt:
1. Energie en vitaliteit: Als je voeding in balans is, zou je over het algemeen voldoende energie moeten hebben om je dagelijkse activiteiten uit te voeren. Je zou je ook vitaal en alert moeten voelen gedurende de dag.
2. Gezond gewicht: Het handhaven van een gezond gewicht is een belangrijke indicator van een evenwichtige voeding. Een gezond gewicht kan bijdragen aan een lager risico op veel voorkomende gezondheidsproblemen, zoals obesitas, diabetes type 2 en hartziekten.
3. Goede spijsvertering: Een gezond voedingspatroon bevordert een regelmatige stoelgang en een gezonde spijsvertering. Als je regelmatig last hebt van spijsverteringsproblemen, kan dit een teken zijn dat je voedingspatroon verbeterd kan worden.
4. Sterke immuunsysteem: Een goede voeding kan bijdragen aan een sterk immuunsysteem, waardoor je minder vatbaar bent voor ziekten en infecties.
5. Evenwichtige voedingsinname: Een gezond voedingspatroon bevat een evenwichtige mix van macronutriënten (koolhydraten, eiwitten en vetten) en micronutriënten (vitaminen en mineralen) die essentieel zijn voor een goede gezondheid.
6. Positieve stemming: Hoewel voeding niet direct gerelateerd is aan stemming, kan een gebalanceerd voedingspatroon bijdragen aan een positieve gemoedstoestand en mentale helderheid.
Voor mezelf probeer ik zoveel mogelijk te eten met zo min mogelijk bewerkte producten. We koken elke dag zelf en 2 a 3 keer per week soep want dat is ideaal om veel groente binnen te krijgen.
Veel groenten is van belang naar mijn idee maar ook zuivel en vlees staan bij ons op het programma.
En we proberen de 80/20 regelmaat te houden. Dat doen we eigenlijk met heel veel dingen.
Doe 80% goed en speel met de andere 20%
Hieronder een plaatje van de ontlasting niet een fris plaatje maar je kan uit ontlasting wel veel halen.
Het zelfde als je urine
Veranderingen in de kleur, geur, transparantie en samenstelling van urine kunnen verschillende dingen betekenen. Hier zijn enkele mogelijke zaken die je aan je urine zou kunnen opmerken:
1. Kleur: Normaal gesproken varieert urine van lichtgeel tot amber, afhankelijk van hoeveel vocht je drinkt. Donkergele urine kan duiden op uitdroging, terwijl troebele of rode urine kan wijzen op een medisch probleem, zoals bloed in de urine.
2. Geur: Normaal gesproken heeft urine een lichte geur, maar bepaalde voedingsmiddelen of medicijnen kunnen de geur beïnvloeden. Een sterke, onaangename geur kan wijzen op een infectie.
3. Transparantie: Normaal gesproken is urine helder. Troebele urine kan duiden op de aanwezigheid van eiwitten, witte bloedcellen, bacteriën of kristallen, wat kan wijzen op een onderliggende medische aandoening.
4. Samenstelling: Afhankelijk van je dieet en gezondheidstoestand kunnen er verschillende stoffen in je urine zitten, zoals suiker, eiwitten, bloed, ketonen (bijvoorbeeld bij diabetes) en verschillende chemicaliën die door je lichaam worden uitgescheiden.
Als je merkt dat er significante veranderingen zijn in de kleur, geur, transparantie of samenstelling van je urine, is het verstandig om contact op te nemen met een arts. Veranderingen in urine kunnen namelijk wijzen op medische problemen, variërend van een simpele urineweginfectie tot meer ernstige aandoeningen zoals nierziekte of diabetes.
Veranderingen ontlasting:
Veranderingen in de kleur, textuur, geur en frequentie van ontlasting kunnen veel vertellen over iemands gezondheid. Hier zijn enkele zaken waar je op zou kunnen letten:
1. Kleur: Normale ontlasting varieert van lichtbruin tot donkerbruin, afhankelijk van je dieet. Veranderingen in kleur, zoals lichtgekleurde ontlasting (kleiachtig) of rode ontlasting (wat op bloed kan duiden), kunnen wijzen op verschillende gezondheidsproblemen, van galblaasproblemen tot bloedingen in het maag-darmkanaal.
2. Textuur: Normale ontlasting is zacht en gemakkelijk uit te scheiden. Veranderingen in textuur, zoals zeer harde ontlasting (constipatie) of waterige ontlasting (diarree), kunnen wijzen op problemen met de spijsvertering of andere aandoeningen.
3. Geur: Normale ontlasting heeft een bepaalde geur, maar sterke, ongewone geuren kunnen wijzen op problemen in het spijsverteringskanaal, zoals malabsorptie van voedingsstoffen of infecties.
4. Frequentie: De normale frequentie van ontlasting varieert van persoon tot persoon, maar significante veranderingen in de regelmaat van de stoelgang kunnen een teken zijn van spijsverteringsproblemen, stress of andere gezondheidsproblemen.
Als je merkt dat er significante veranderingen zijn in de kleur, textuur, geur of frequentie van je ontlasting, is het verstandig om contact op te nemen met een arts. Veranderingen in ontlasting kunnen namelijk wijzen op spijsverteringsproblemen, infecties, ontstekingen of andere medische aandoeningen die aandacht vereisen..
Het is natuurlijk leuk om met verschillende manieren van voeding te spelen. En zo te ontdekken wet het beste bij jou past. Waar je goede energie van krijgt en met welke voeding je je doel kan halen waar je naartoe wilt.
Morgen weer een nieuw verhaal.
Over voeding valt nog zoveel te vertellen. Ik denk zelfs dat de meeste boeken die geschreven worden over voeding gaan. Of zou ik dat mis hebben.
Al met al is het een leuke ontdekkings tocht voor iederen. Ik denk dat het vooral van belang is om eens te kijken wat je er en je je daar ook bewust van word. En dan kun je zelf bepalen of je voeding eet of vulling.
Voor nu een fijne dag.
Wij gaan eerst kickboksen en daarna op pad met onze gasten. Het is iets minder koud nog maar -18 graden.
Groetjes